Bisericuţă de lemn – Jgheaburi

Datare

Sec. XIX; 1890?

Cod LMI – AG-II-m-A-13710.05

Adresă

sat Jgheaburi, str. Mănăstirii 110,comuna Corbi

Tip de proprietate

Proprietate a mănăstirii ortodoxe Corbii de Piatră cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sf. Ap. Petru și Pavel, Sf. Vv. Neagoe Basarab

Istoric (persoane și evenimente asociate istoriei monumentului)

Clopotnița a fost construită în secolul XIX (1890 cf. site-ului mănăstirii) ca paraclis și clopotniță. Nu este menționată în Dicționarul geografic al județului din 1893.

Ctitor  

Locuitorii satului?

Descriere

Biserica, în fapt clopotniță și paraclis, este așezată lângă cunoscuta biserică rupestră de la Corbii de Piatră, pe o curbă de nivel mai jos decât aceasta, nu este orientată și are plan dreptunghiular, cu pridvor și acoperiș în trei ape, cu pinion pe fațada principală și clopotniță pe pridvor. Pridvorul este delimitat de trei stâlpi de lemn, ușor evazați spre bază și sprijiniți pe tălpile bisericii. Clopotnița, deschisă, are plan pătrat și acoperiș piramidal. Clădirea nu este tencuită și nici decorată la interior și la exterior.

Tehnici de construcție

Soclu de piatră nefasonată, format din câteva asize de piatră brută, nelegată cu mortar. Pereții sunt din grinzi parțial fasonate, îmbinate în cheotoare. Acoperișul are șarpantă din lemn și învelitoare din șiță.

Adriana Stroe, istoric de artă, atestat MC 0035-E/15.12.2000